søndag 4. juli 2010

Mer fra East Africa Cup!

Da har vi faat bekreftet fra en lokal helt at skjermen paa PCn vi har med er odelagt. Dette gjor desverre at vi ikke kommer til aa legge ut flere bilder fra turen for vi er tilbake i Norge! Men vi vil likevel prove aa oppdatere dere med vaare ord...

I forrige uke var vi paa East Africa Cup. Dette er ei stor fotballturnering i Moshi i Tanzania, hvor ca 1300 ungdommer fra Kenya, Tanzania, Zambia, Rwanda og Uganda motes. I tillegg til aa konkurrere i fotball deltar deltakerne paa seminarer paa formiddagen, for kampene begynner. Dette gjor at deltakerne faar ny kunnskap de kan ta med seg hjem til sitt distrikt. Hvert land har ansvar for hver sin kulturkveld. Det var veldig goey aa faa med seg, mye flott dans og utrolig trommespill! Under turneringen var vi hovedsaklig observatorer. I tillegg hjalp vi til med smaa praktiske ting og vi hadde ogsaa egne seminarer hvor vi laerte om Chrisc og deres arbeid. Selv om vi bare var observatoerer, og ikke deltok noe saerlig direkte, var det en veldig spesiell opplevelse aa vaere paa denne cupen. Her moetes ungdommer fra ulike land, med forskjellig kulturbakgrunn og de snakker forskjellige spraak. Mange er for foerste gang borte fra hjembyen sin, og de fleste er for foerste gang i et fremmed land. Det er utrolig stort aa faa vaere med paa!

Andre opplevelser/inntrykk fra EAC:
  • Matlagingen. Aa lage mat til 1300 stk, frokost, lunsj og middag (samme maaltid) er en utfordring i seg selv. Naar alt i tillegg skal skje paa baal, saa begynner vi aa snakke. For kjoekkengjengen starter dagen kl 04.00, og slutter rundt kl 22.00. Lunsjen blir kjoert ut til de ulike banene og servert der. Neppe i lunsjtiden, men allikevel. Den kommer frem :)
  • Maaljublingen. De fleste lagene tok helt av da det ble skaaret maal! Keeperen sprang ut, og det krydde av akrobatiske kromspring av ulike slag med vill jubel og hyling til. Idrettsglede. Taarene satt forsaavidt ogsaa loest da det gikk den andre veien...
  • Organiseringen. Rart aa staa paa sidelinjen og se paa at ting som kunne blitt gjort veldig enkelt ikke skjer, eller skjer veldig sakte. Men det er utrolig viktig at afrikanerne faar organisere det meste selv, og alt kommer i boks til slutt! Det er interessant aa se ogsaa. Ting ordner seg, og det er ikke vits i aa stresse iallefall.
  • Doedtid. Tror ikke man snakker om doedtid i Afrika. F.eks startet jo aldri kulturkveldene paa tiden, men ventetiden ble ikke kjedelig allikevel. I Norge ville vi kanskje smaapratet litt, sett mye paa klokka og lurt paa hva som skjer siden ting tar saann tid. Her er det hoeylydt prating, jubel, synging, og blir det skrudd paa musikk, enn hvor svak den er, saa hopper det garantert opp foerst et par stk dansende paa scenen, for saa aa bli etterfulgt av en hel gjeng. Grensene er faa, og underholdningsnivaaet er hoeyt.

Vi fulgte lokallaget vaart fra Arua paa kampene de spilte. Kjekt aa bli bedre kjent med de, og vi gleder oss til aa moete de fleste der igjen naar vi kommer til Arua for aa holde seminarer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar